Frontaal


Frontaal

Gerda Havertong en Anna Bridié.
Het verhaal van haar ongeluk en gevecht voor herstel.
Uitg. Contact Amsterdam, 1997; 173 blz.

Uitgeverij Contact.
ISBN 9025424627

Op 26 september 1995 trof het noodlot actrice Gerda Havertong. Op de A1 bij Apeldoorn raakte ze in stromende regen in een slip en klapte op een auto die even eerder op een vrachtwagen was gebotst.

Gerda Havertong zette in het boek "Frontaal" haar ervaringen in ziekenhuis en revalidatiecentrum op papier. "Frontaal" is het emotionele verhaal over haar leven en loopbaan, maar ook over het ongeluk en over verdriet en vreugde en woede en mondigheid.
"Afgezien van het feit dat het boek over een bekende Nederlandse gaat, ligt de waarde toch meer in het kijkje achter revalidatieschermen. Een wereld waar mensen met veel pijn, geduld, huilen maar ook lachen maanden soms jarenlang proberen enigszins te herstellen.Gerda Havertong beschrijft op een persoonlijke wijze hoe zij deze zwarte bladzijden in haar leven heeft ondergaan. Zij verwoordt op een aansprekende manier haar totale afhankelijkheid van anderen. De schaamte bijvoorbeeld wanneer ze gewassen wordt door een mannelijke verpleger, maar ook het overwinningsgevoel als ze na maanden de eerste voorzichtige stapjes zet op de oefenbrug."
Nederlands Dagblad

  imgR2_a