Speakers AcademyGerda Havertong, actrice en zangeres, is bij het grote publiek bekend van haar rol in Sesamstraat. Met haar rol in Sesamstraat is ze dicht bij haar educatieve wortels gebleven. Ze is afgestudeerd pedagoge met als hoofdvak onderwijskunde. Na een actieve periode in het onderwijs in Suriname en Nederland, koos zij echter voor de wereld van kunst en cultuur.

Door haar veelzijdigheid bestrijkt zij verscheidene disciplines. Havertong houdt zich onder andere bezig met korte eenakters, poëzie en vertellingen voor kinderen, en voordracht van gedichten uit derdewereldliteratuur in combinatie met muziek. Ze zingt liederen in het Sranan-Tongo, Nederlands en Engels. Ze is een veelgevraagd gast in verscheidene tv-programma’s.

Gerda Havertong is Ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. “Ik voel me verwant met mensen die een moeilijke periode in hun leven meemaken. Ik wil graag helpen waar nodig. De bijzondere inzet van onder meer alle vrijwilligers inspireert mij als ambassadeur om mij nog meer in te zetten voor dit goede doel." Ze is tevens ambassadeur van het Nationaal Monument slavernijverleden en SOS-Kinderdorpen.

In september 1995 kreeg ze een ernstig auto-ongeluk, waarna een langdurige revalidatie volgde. Over deze periode schreef ze samen met Anna Bridié het boek 'Frontaal'. `Frontaal’ is het emotionele verhaal over haar leven en loopbaan, maar ook over het ongeluk en over verdriet en vreugde en woede en mondigheid. Eind 1999 is op initiatief van Gerda Havertong Stichting Wiesje opgericht. De doelstelling van deze in Nederland gevestigde stichting is het verbeteren van zorg voor dementerenden in Suriname door middel van het opzetten en beheren van een zorg- en kenniscentrum voor dementie patiënten in Suriname.

Naar speakersacademy

  dolphin